Frízföld blog

Minden, ami fríz... Érdekességek, hírek Hollandia északi részéről.

Friss topikok

Statisztika

2013.05.06. 11:26 Eino81

Távolugrás - fríz módra

Vannak népek, melyek másoktól eltérő sportszokásokkal (is) rendelkeznek. A fríz is ilyen. Három ritka sportágat űznek (ezekről külön-külön lesz majd szó a blogon). Az első, amit említünk itt, a "távolugrás". De hát hogy is lehetne ezt megoldani egy olyan országban, ahol olyan sok a csatorna... Ügyesen.

fierljeppen1_1.jpg

A távolugrás, vagy frízül (szó szerint) a fierljeppen nem a megszokott olimpiai távolugrás. Frízföldön legalábbis nem. És így a rekordok sem éppen egyeznek az olimpiákon megszokottal. De ami a felkészültséget, pályát illeti, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egyszer az olimpia programjában szerepeljen. Alább majd egy videón megtekintve szerintem ezzel sokan egyet értenek majd... Vagy ha nem, akkor annak lesz az oka, hogy maga a fríz távolugrás így is tartalmazza már az egyik olimpiai sportág egyik fő elemét: egy hosszú rudat (a magasugrásból). Ez a rúd azonban nem olyan hajlékony, sőt, ennek épp merevnek kell lennie, és hosszúnak.Átlagos hossza 8 és 13 méter között van. Általában valahogy rögzítve van a mederhez, hogy ne csússzon el, amikor épp használják, de egyben úgy is, hogy a rúd tudjon mozogni is, amikor ugranak vele. És nem csak meg kell ragadni és egyszerűen átlendülni vele, hanem a cél az, hogy amíg az a meder felett halad át, minél magasabbra másszon a versenyző a póznán. Minél magasabbra ér, annál messzebb tud majd ugorni a túloldalon, amit általában puha homokkal hintenek be. Előfordul, hogy a lendület nem elég, és a versenyző a meder közepénél kénytelen engedni és a vízbe esni, de az is előfordul, hogy a pózna elér a meder feléig, ott lelassul, de nem annyira, hogy a sportoló leesen, sőt, több ideje van felmászni, és az így kapott lendülettől a rúd újra elindul és akár rekordot is dönthet. Amúgy ajánlatos az egyik bokára valamit tekerni, ami segíti a mászást.

fierljeppen2.jpg

Eredetileg a juhászok ugráltak át a csatornákon rudakkal. Bár ma főképp turisták szórakoztatására űzik, Hollandiában külön hat ligája is van, számos sportklubbal. A jelenlegi távolugrási rekordot Bart Helmholt tartja 21,51 méterrel, ezt 2011-ben ugrotta a felnőtt kategóriában. A junioroknál a rekord 20,41 méter, a fiúk 19,24, a lányok 16,74 méterrel tartják a rekordot. 

A napokban láttam ezt a 2012-es versenyt, és innen jött az ihlet, hogy most erről kellene írnom. Jó szórakozást és szurkolást :)

Valamint itt látható a rekord ugrás még a korábbi évből:

Szólj hozzá!

Címkék: sport Frízföld


A bejegyzés trackback címe:

https://fryslan.blog.hu/api/trackback/id/tr45283608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása