Frízföld blog

Minden, ami fríz... Érdekességek, hírek Hollandia északi részéről.

Friss topikok

Statisztika

2012.08.06. 20:06 Eino81

Olimpia - egy kis fríz áttekintő

Bár már próbáltam az olimpia első napján is összeállítani egy listát a londoni játékokon szereplő frízekről, mivel a következő napokban még vagy 3 fríz került elő, úgy gondoltam, hogy még egyszer megpróbálkozom egy összegzéssel, amibe most már belevehetem az eddigi eredményeket is. A nevek ábécé-sorrendben vannak, nem pedig a megszerzett érmek vagy helyezések alapján...

london 2012 friz.jpg 

Friz - Marit Bouwmeester.jpg Marit Bouwmeester - vitorlás - 1988. június 16. - A Frízföldi Boornstrehemben született és (a fríz) Wartenában él. Klubja a WV Frisia. Jelenleg a Laser radial-osztályban ő az egyik legjobb versenyző a világon, az olimpián a második helyet szerezte meg végül, korábban tavaly a világbajnokságon az első helyen végzett, 2010-ben pedig ismét az ezüstöt hódította el a VB-n. Testvére, Roelof is vitorlás.

     Ezüst (2012. augusztus 5.)

____________________________________________________________________________

friz - sjoerd hamburger.jpg

Sjoerd Hamburger - evező - 1983. február 8. - A fríz Oldeberkoopban született, de 18 éves kora óta Utrechtben élt és tanult, és edzett. 2003 óta szerepel nemzetközi versenyeken. 2004-ben az U23-as világbajnokságon bronzérmet szerzett. Ugyanabban az évben Európai Ergométer Bajnok lett... 2005-ben a világkupán a hatodik helyen végzett. 2006-ban a világranglista hatodik helyén állt. A világkupákon rendre a 7-8. hely körül végett. Pekingben debütált az olimpiákon, ahol a nyolcas tagjaként a negyedik helyen zártak. 2009-ben részt vett az Oxford Race-n, első nem-angolként kapitány lett Oxfordban, majd 2010-ben ismért részt vett az ottani evezőversenyen. 

     Ötödik hely (2012. augusztus 1.)

____________________________________________________________________________

Friz - Jenning Huizenga.jpg

Jenning Huizenga - kerékpáros - 1984 március 29. - A frízföldi Franekerben született. 2007-ben a világkupán csapatban harmadik, 2008-ban egyéniben a második lett. A pekingi volt az első olimpiája, ahol a 17. helyen végzett. 2012 óta a Rabobank versenyzője. A londoni olimpián csapatban vett részt, egyik társa a szintén fríz Wim Stroetinga (lásd majd alább).

     Hetedik hely (2012. augusztus 3.)

____________________________________________________________________________

Friz - Richard Schuil.jpg Richard Schuil - strandröplabda - 1973 május 3. - Leeuwardenben született. Korábban röplabdázott, majd a 2004-es athéni olimpiai után a Reinder Nummerdorral strandröplabdára váltott, akivel eddig összesen hat aranyérmet szeretztek nemzetközi versenyeken. Athénban még röplabdázóként nyert aranyat a holland csapattal. Pekingben is ott volt, de ott a negyeddöntőben elvéreztek, az ötödik helyet szerezték meg. Londonban még ott vannak a versenyben, a csoportjukban a második helyről kvalifikálták be magukat a negyeddöntőbe. Augusztus 9-;n van a döntő, meglátjuk, eljutnak-e addig.. 

____________________________________________________________________________

friz - Wim Stoetinga.jpg

Wim Stroetinga - kerékpáros - 1985 május 23. - A fríz Drachtenben született. Testvére, Arjan, maratonfutó. 2002-ben kezdett el komolyabban sportolni, két évvel később már az első osztályban tekert. 2006-ban Európa-bajnok lett Athénban. 2007-ben igazolta le az Ubbink csapat. A 2007-es világbajnokságot szerezte élete első jelentős érmét, egy ezüstöt. 2009-ben a Milram csapathoz szerződött. A 2009-es ausztrál körversenyen ismét a második helyen végzett. 2011-ben visszatért az Ubbink csapathoz. Fríz társával és két másik hollanddal a londoni olimpián szerepeltek. 

     

     Hetedik hely (2012. augusztus 3.)

____________________________________________________________________________

Friz - Celine van Gerner.png Céline van Gerner - tornász - 1994 december 1. - A flevolandi (kivételesen nem frízföldi) Lelystadban született. 2008-ban az európai junior bajnokságon kezdte, ahol a harmadik helyezést szerezte meg hétpróbában, harmadik a gerendán és harmadik a csapatban is.  2010-ben az EB-n negyedik lett gerendán. 2011-ben holland bajnok volt talajon, gerendán és hétpróbában. Az olimpiai indulása kétséges volt, de miután az azt megelőző világkupán aranyérmet nyert, sikerült kvalifikálnia magát.

     12. hely (2012. augusztus 2.)

____________________________________________________________________________

friz - Lieuwe Westra.jpg Lieuwe Westra - kerékpáros - 1982. szeptember 11. - A fríz Molenendben született, A Párizs-Nizza versenyen több szakaszt is megnyert idén, összesítésben az ötödik helyen végzett. A belga körverseny is a kedvence lehet, mert idén és tavaly is remekül szerepelt. Nem úgy Londonban. Két számban indult, az utcai és a gyorsasági futamban. 

 

     97. (utcai - 2012. július 28.)

     11. (gyorsasági - 2012. augusztus 1.)

____________________________________________________________________________

friz - Epke Zonderland.jpg Epke Zonderland - tornász - 1986. április 16 - a frízföldi Lemmerben született, de (a szintén fríz) Heerenveenben él. Specialitása a korlát és a felemés korlát. 2005 óta minden évben részt vett az Európa- és a Világbajnokságokon, de érmet csak három Európa-bajnokságon és két Világbajnokságon szerzett. Két világbajnoki ezüstje és egy EB aranya, 2 EB ezüstje és 1 EB bronza van (2007 és 2011 között). 2005-ben egyébként az első hollandok voltak Jeffrey Wammes-szel, akik valaha is eljutottak a döntőig. 2006-ban már a hatodik helyen végzett az EB-n, 2007-ben a negyedik volt. Nem London az első olimpiája, ott volt már Pekingben is. 2009-ben Hollandiában az Év holland sportolójának választották, akárcsak 2011-ben. 

     Arany (2012. augusztus 7.)

Szólj hozzá!

Címkék: sport


A bejegyzés trackback címe:

https://fryslan.blog.hu/api/trackback/id/tr534698656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása