Frízföld blog

Minden, ami fríz... Érdekességek, hírek Hollandia északi részéről.

Friss topikok

Statisztika

2012.05.27. 10:31 Eino81

Híres frízek - felfedeznek, térítenek és játszanak...

Alig van olyan nép, akiknek ne lennének neves fiai vagy lányai, az már ritkább, ha az anyaországon kívül is ismertségnek örvendnek, de ahogy nekünk magyaroknak, úgy a frízeknek is van néhány híres tagja. További párhuzam közöttünk, hogy történelmi okokból a frízek is több ország területén élnek ma, Hollandiában, Németországban és Dániában (lásd a történelmi Frízia miatt), így az alábbi összeállításban pl. elsőre németnek tűnő frízek is szerepelnek. Van-e köztük Nobel- vagy Oscar díjas? Van...

Sok magyar az Újvilágban vált híressé, nincs ez másként a frízeknél sem, de persze sokan közülük az óhazában vagy Európában lett ismert. Hollandok is részt vettek Észak-Amerika felfedezésében, így természetesen már a korai években is bukkantak fel közöttük frízek. Nem is akárkik... A leghíresebb holland kolónia a ma New York néven ismert Nieuw Amsterdam volt, melyek alapítója David Pieterszoon de Vries (1593-1662) volt. Rajta kívül még egy jelentős fríz élt akkoriban a friss gyarmaton: Peter Stuyvesant (1612-1672), Nieuw Amsterdam későbbi kormányzója.

Még a felfedezések idejében történt, hogy egy terschellingi térképész, Willem Barentsz, az Északkeleti Átjárót próbálta meg feltérképezni, ma az ő nevét viseli a Barents-tenger. És szintén a régi korok frízei közé tartozik az egyik egyház alapítója, amelyik az 1540-es években vált ki az addigi irányzatokból, ők pedig a mennoniták voltak, akiknek az alapító és vezetője a witmarsumi Menno Simons (1496-1561) volt.

Mivel a frízek aránya hozzánk viszonyítva is kevesebb, "természetesen" kevesebb a Nobel-díjasuk száma is, de egy kis néphez képest még így is számottevő, ha azt nézzük, vannak nagyobb (akár államalkotó) népek is, akik között nem találunk díjazottakat. A frízek közé két ilyen ember született: Rudolf Christoph Eucken (1846-1926) - Német filozófusként van nyilvántartva, de Aurichban (keleti-frízül Aurk) született. 1908-ban irodalmi Nobel-díjat kapott. Theodor Mommsen (1817-1903) - történész, politikus, újságíró. 1902-ben kapott irodalmi díjat. Ő a még északabbra fekvő Gardingból származik. Ha már tudomány... bár nem Nobel-díjas, hanem "csak" Turing-díjat kapott, megemlítendő Edsger W. Dijkstra (1930-2001) programozó is (nemrég elneveztek róla egy díjat). Az ő családneve teljesen fríz, "hollandos" formában Dykstra-ként is használandó, mint egy másik amerikai fríz, Lenny Dykstra baseballjátékos nevében. A tipikus fríz családnevek végződése -stra (pl. Hiemstra, Hofstra, Veenstra) vagy -(s)ma (pl. Wielsma, Reitsma, Halluma). Ez utóbbiak közé tartozik Jack R. Lousma, amerikai űrhajós, az egyetlen fríz, aki az űrben járt. Dan Bylsma egy másik sportban, a hokiban edzősködött. Sven Kramer heerenveeni születésű olimpiai bajnos, hosszútáv-korcsolyázó. Volt hol edződnie, egy olyan országban, ahol 220-km-es korcsolyaverseny is van (=Elfstednetocht) - (A fríz sportolókról az olimpia kapcsán még majd lesz szó egy későbbi bejegyzésben...)

A filmiparban (Európában és Hollywoodban) is vannak fríz származású művészek: A leghíresebb frízek Hollywoodban a Fonda-család tagjai (Henry, Jane, Peter és Bridget). A Fonda család ősei elég korán, 1642-ben érkeztek az Újvilágba (New York államban van is egy Fonda nevű település, ezt a Fonda család egy őséről Douw Fondáról nevezték el). Wolfgang Petersen filmrendező (Das Boot, Végtelen történet) emdeni (Oamde) születésű, akárcsak Otto, azaz Otto Waalkes, aki a német humor kedvelői előtt nem ismeretlen. 

David Petraeus neve az afganisztáni és iraki amerikai katonai missziókból lehet ismerős, jelenleg ő a CIA igazgatója. Az apja a frízföldi Franekerben született, ő már az Államokban.

Még nem került szóba a két leghíresebb (igazán) frízföldi: M.C. Escher és Mata Hari. Ők mindketten Frízföldön születtek (sőt, egy városban, Leeuwardenben), de külföldön lettek híresek. Escher a művészetek terén, Mata Hari pedig a kémvilágban és a színpadokon. És ha már művészet, ha Rembrandt maga nem, de híres felesége, akit több képén is megörökített, fríz születésű volt: Saakja fan Uylenburg, vagy ismertebb nevén Saskia.

Politikában is otthon vanna a frízek, nem csak tartományi szinten. Pieter Sjoerds Gerbrandy (1885-1961) Hollandia egyetlen etnikailag is fríz származású miniszterelnöke volt. Más területnek is adtak miniszterelnököt, Schleswig-Holstein vezetője Peter Harry Carstensen, valamint a más említett Új-Hollandia utolsó kormányzója, valamint később Curacao kormányzója Peter Stuyvesant (1612-1672) volt. Új-Hollandia kormányzói között még egy fríz akadt még, Sebastiaen Jansen Krol (1595-1674). Az üzleti életben is van pár nagyágyujuk: Willem Duisenberg (1935-2005) az Európai Központi Bank vezetője volt, Cor Boonstra pedig a Phillips művek elnöke 2001-ig.

Végigfutva a holland származású amerikaiak listáján még számos fríz családnévvel találkoztam, akik a sport és a politika területein játszottak, játszanak szerepet. politikus pl. Marge Roukema, Marion de Vries, Gerrit J. Diekema, Bill Huizenga, sportoló pedig David Aardsma, Jared DeVries, Andrew Dykstra, Jay Riemersma, Dave Rozema, Erik Spoelstra és Matt Steigenga (ha az ember sok fríz nevet lát, egy idő után rájön, hogy lehet őket felismerni...).

Végezetül - találtam egy színvonalas kiadványt, ami pár éve készült, a frízek amerikai jelenlétével kapcsolatban. Innen letölthető.

Szólj hozzá!

Címkék: new york tortenelem frizia uj amszterdam felfedezok


A bejegyzés trackback címe:

https://fryslan.blog.hu/api/trackback/id/tr514548691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása